Hoe moet je kweken? De basisprincipes van het kweken van planten: tips voor beginners

Hoe moet je kweken? De basisprincipes van het kweken van planten: tips voor beginners

Als je net begint met het kweken van planten, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Maar maak je geen zorgen, deze gids zal je helpen de basisprincipes te begrijpen en je op weg helpen naar een succesvolle teelt.

Een van de eerste stappen is om te beslissen welke planten je wilt kweken en ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor jouw klimaat en locatie. Daarnaast is het belangrijk om de bodem te begrijpen waarin je gaat planten, aangezien verschillende planten verschillende bodemvereisten hebben. Denk maar eens aan aarde, kokos of (R)DWC dit zijn allemaal verschillenden bodems/substraten waarin jouw plant kan groeien. Ieder bodem/substraat heeft zo z’n eigen voordelen en nadelen maar hebben ook hun eigen soort voeding.

Een andere belangrijke overweging is het lichtniveau. Sommige planten hebben veel zonlicht nodig, terwijl andere planten beter gedijen in de schaduw. Het is daarom belangrijk om de lichtvereisten van elke plant te begrijpen voordat je ze gaat planten. Denk maar eens aan LED en HPS, LED heeft bij vele de laatste jaren de voorkeur gekregen vanwege zijn hogere prestaties, een stuk lager gevaar niveau en de zuinigere alternatief.   HPS geeft in vele gevallen te veel warmte af waardoor het gevaarlijk voor mens en natuur kan zijn, daarbij nog niet te spreken over wanneer deze lampen open barsten en de gevaarlijke stoffen vrijkomen. Kies daarom zorgvuldig jouw lichtbron.

Water geven is één van de belangrijkste onderdelen van het kweken van planten. Overwatering kan wortelrot veroorzaken, terwijl te weinig water leidt tot uitdroging en verwelking van de plant. Het is belangrijk om de waterbehoefte van elke plant te begrijpen en een consistente watergift routine aan te houden. Helaas kan je van buitenaf nooit een duidelijke inschatting maken hoeveel water je nodig hebt. Probeer iedere water beurt te leren wat de plant doet, heb je 250ml water gegeven en is de aarde de volgende dag nog vochtig? Dan heeft je plant dus geen 250ml water gedronken, is de aarde droog, dan kan je ervan uitgaan dat deze het water heeft opgenomen. Spelenderwijs leer je en begrijp je de plant.

Tot slot is het belangrijk om de planten regelmatig te controleren op ongedierte en ziekten. Preventie is hier de sleutel en het gebruik van natuurlijke methoden om deze problemen te bestrijden, is vaak de beste aanpak. Ongedierte zorgt ervoor dat jij je oogst kan verliezen dus zorg dat je begrijpt hoe je ongedierte krijgt en hoe je deze kan oplossen.

Door deze basisprincipes te begrijpen en te volgen, zul je op weg zijn naar een succesvolle teelt van planten. Het kan enige tijd duren voordat je een groene duim ontwikkelt, maar met geduld, toewijding en deze tips, kun je binnen de kortste keren prachtige, gezonde planten kweken. Kweken leer je niet in één dag, wordt student van de plant en binnen de kortste keren ben jij Professor Kweek.

Let op: het kweken van cannabis kan illegaal zijn in jouw land of regio. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de wetten en regels voordat je begint met kweken. De informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel advies. Houd je altijd aan de geldende wet- en regelgeving en neem contact op met lokale autoriteiten als je vragen hebt.